De overheid denkt te makkelijk dat burgers met ernstige schulden hun problemen zelf kunnen oplossen. Voor veel mensen zijn de regels te ingewikkeld. Bovendien wordt te weinig rekening gehouden met de persoonlijkheid van mensen.

Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een onafhankelijk adviesorgaan, donderdag.

In Nederland wonen zo’n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder die niet voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen. Voor hen is een goed financieel beheer al snel te moeilijk, aldus de WRR.

Daarnaast zijn mensen met een “vermijdend” karakter en mensen met weinig zelfcontrole eerder geneigd problemen te ontkennen, te veel geld uit te geven en niet op tijd maatregelen te nemen. Deels is dit erfelijk bepaald, waardoor sommige mensen “van nature” meer kans op financiële problemen hebben dan anderen.

Het uitgangspunt moet blijven dat mensen met schulden een “eigen verantwoordelijkheid” hebben, vindt de WRR. Maar “goed beleid” houdt rekening met het feit dat problematische schulden niet altijd geheel “eigen schuld” zijn.

Drie aanbevelingen

De raad doet drie aanbevelingen. Om te voorkomen dat mensen onnodig in de problemen komen, zou bijvoorbeeld een huwelijk niet automatisch in gemeenschap van goederen moeten worden gesloten.

Ook is eerder contact nodig tussen mensen in schulden en hulpverleners. Volgens de WRR zijn de problemen dan nog beter hanteerbaar.

Bovendien zou de overheid schulden pas moeten invorderen als duidelijk is dat een persoon met schulden niet onder het bestaansminimum komt. Want anders zien dergelijke mensen zich gedwongen nieuwe schulden te maken.

Nederland telt inmiddels ruim een half miljoen huishoudens die hun schulden "redelijkerwijs'' niet meer kunnen afbetalen. Het komt in alle lagen van de bevolking voor, aldus de WRR.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl